Keď berieme prácu „našim“ a dávame ju cudzím

26. júna 2022, Adam Jakubáč, Nezaradené

Ak mám byť priamy, ale za to slušný, tak postoj primátora Senice v téme o ktorej idem písať, je macošský. Správa sa totiž macošsky k vlastným obyvateľom, lebo mesto Senica berie prácu nám domácim Seničanom a dáva ju Žilinčanom.

Koľko „slávy“ to bolo, keď sa začala aktuálna sezóna kosenia a orezávania. Veľké očakávania, vznešené predpoklady a z radnice prísľuby, že všetko bude perfektné. Dokonca lepšie ako perfektné.

Áno, musím uznať, že letnú údržbu zelene, vrátane orezov v meste Senica je vidieť okamžite. Bez zaváhania a voľným okom na prvý pohľad zbadáte, že je tu čas, kedy sa o zeleň v meste a o trávnaté plochy treba starať. V tomto bol plán splnený – všetci evidujeme. Lenže… …lenže čo evidujeme? Smutne môžem za nás všetkých, obyvateľov Senice, vyhlásiť, že takto sme si to nepredstavovali: nepokosené to, čo pokosené má byť a tam kde sa predsa len (asi náhodou) kosilo, zostáva neskutočný neporiadok. Budem presnejší – bordel. Pýtate sa podobne ako aj ja – prečo?

Nuž dôvody sú prozaické. Dôvod tohto stavu je jednoduchý a nie v tom treba hľadať nič iné, ako nepremyslenú a nezmyselnú výmenu prevádzkovateľa služby. Asi nebudem jediný, kto sa už dopočul, že o túto výsostne tradične mestskú službu prišli technické služby mesta Senice – teda Seničania. Tí Seničania, ktorým na vzhľade mesta úprimne a logicky záleží. Presne tí, ktorí počas kosenia kedykoľvek zamávali, alebo verbálne pozdravili okoloidúcich. Pretože boli a sú domáci. Pretože tu majú väzby a poznajú mesto, ľudí, nálady… A tak aj vyzerala ich práca – makali a odvádzali dobrú prácu.

Dnes je všetko inak: službu technickým službám mesta Senica zobrali a dali ju vykonávať firme zo Žiliny.

Aj Vás to práve zarazilo? A to ešte nie je všetko. Ide o firmu, ktorá mala ešte pred časom 0 zamestnancov. Skvelé! Dnes sa tento stav „enormne“ rozšíril na celkovo 3 (písmom troch) zamestnancov a ďalších 3 pomocníkov na pokosenie. Podotýkam – za 21 dní má tato „úderka“ stihnúť všetky trávnaté plochy. To, ako to zvládajú, vidíte milí občania na vlastné oči. Denno-denná realita nepustí. Je to skutočne pod úroveň.

O novom dodávateľovi služieb sa nebudem rozpisovať, nakoľko je nám všetkým nad slnko jasnejšie, že ich kamarátske vzťahy smerom k radnici sú nad všetko. Dokonca aj nad zdravý rozum, ktorý by sme tak nejak u našich mocipánov na radnici asi prirodzene očakávali. Pri zistení, ako im ide letné kosenie ma doslova mrazí, čo bude keď začnú mrazy. Od tejto výkonnej skupiny budeme totiž so strachom v očiach očakávať aj odhŕňanie chodníkov a komunikácii v rámci Senice počas zimných mesiacov. Áno nemýlite sa: „oni vyhrali“ aj zimnú údržbu.

A teraz sa mi teda do úst tlačia otázky, načo Technické služby servisujú stroje na kosenie a odhŕňanie, ktoré boli zakúpené z peňazí Seničanov? Načo nám chodí kosiť trávniky firma zo Žiliny do Senice? Načo sú nám Technické služby, kde pracujú Seničania, keď nemajú prácu? Načo platíme firmu, ktorá naše peniaze zdaňuje v Žiline? Načo….

Síce to hovorím nerád, ale aj toto je v priamom prenose ukážka šafárenia v našom meste, ktoré, zdá sa, sa rozbehlo kde sa len pozriem. Mne ako občanovi Senice vadí, že firma zo Žiliny, dovolím si dodať prívlastok kamarátska, sa stará o senické trávniky. A to aj napriek tomu, že Technické služby majú komplet servisované vybavenie a pripravených odhodlaných pracantov zo Senice, na túto prácu. Na službu pre nás všetkých.