Založ si blog

Danajský dar Igora Matoviča pre samosprávy

Netajím sa tým, že život v priestore, kde žijem, teda v meste Senica ma zaujíma. Neviem byť ľahostajný k tomu, čo sa deje v mojom bezprostrednom okolí. Neviem sa však tiež len tak pozerať  na dianie za „chotárom“, ktoré zásadne ovplyvní naše každodenné fungovanie. Tým mam práve teraz na mysli prelomenie veta prezidentky poslancami NR SR, ktorým 77 poslancov ohrozilo stabilný život v regiónoch.

Možno sa pýtate prečo píšem o tejto téme a prečo v súvislosti so Senicou. Ak ste zachytili argumenty zástupcov samospráv, ktorými vysvetľovali Ministerstvu financií SR, členom vlády, ale aj v Národnej rade, prečo je podľa nich daňový bonus pre samosprávu doslova likvidačný, tak viete, že rozhodnutie, ktoré je dnes už faktom, môže zo starostov, primátorov a županov urobiť údržbárov. Niektoré mestá a obce možno pôjdu do nútenej správy. Vytvorila sa ekonomická priepasť, na okraj ktorej posunuli parlamentní poslanci mestá, obce a aj samosprávne kraje a bude len na šikovnosti ich vedení, či sa tam aj udržia, alebo spadnú dolu. V tomto kontexte sa skloňuje číslo 500 – 500 miest a obcí má šancu skončiť v nútenej správe.

A toto je ten moment, kde som obrazne povedané, zodvihol obočie. Sledujúc zručnosti, či skôr nezručnosti vedenia mesta Senica, čoho dôkazom je okrem iného aj nedávna diskusia o územnom pláne Senice a to všetko čo tam odznelo, začínam mať o kvalitu života v našom meste obavu. Je preto veľmi aktuálne, začať sa verejne pýtať, aké plány má mesto pre najbližšiu, ale aj vzdialenejšiu budúcnosť, aké programy chce realizovať, aké zdroje na stránke príjmu a naopak aké náklady na strane výdavkov mesto má a čo s tým dá robiť. O tomto všetkom vieme my Seničania veľmi málo. Je zarážajúce, ako sa mesto vyľudňuje, ako si kľučky na úradoch podávajú developeri, ako sa im vychádza v ústrety a pritom ani tak primárne veci, ako podpora športu, kultúry či mladých rodín a seniorov idú v Senici od deviatich k piatim.

Preto chcem veriť, že katastrofické scenáre, ktoré verejne načrtol napríklad ZMOS v súvislosti s týmto schváleným návrhom sa nenaplnia. Myslím si, že nám na malú miestnu katastrofu aktuálne postačí vedenie mesta, ktoré máme.

Pani prezidentka, ktorej veto poslanci dnes prelomili už avizovala, že sa obráti na Ústavný súd. Verím v jej slová, že ten návrh podá. A tiež verím, že sudcovia rozhodnú správne – pretože daňový bonus rodinám oveľa berie, ako dáva. Ak sa pýtate prečo – tu je odpoveď: ochudobnená samospráva bude musieť zvyšovať miestne poplatky a dane. Čím menej manažérsky schopné vedenie mesta – tým väčšie poplatky a dane to budú.

Sankcie môžu pomôcť Seničanom

04.07.2022

Pred nedávnom som písal blog o tom, ako primátor mesta Senica berie prácu našim a dáva ju cudzím. Cudzím, teda Žilinčanom. To som ešte vtedy nevedel, čo viem dnes. A to, že táto excelentná zmluva, ktorú primátor podpísal a ktorá je podľa neho pre mesto jeden z najlepších kontraktov, aký mohol on podpísať, príčinou toho, že 10 Seničanov prišlo [...]

Je u nás zakázané hovoriť pravdu?

01.07.2022

„Štyri mesiace pred voľbami zrazu prichádza „náhodné” kritizovanie všetkého, čo sa urobilo a samozrejme so silnou dávkou poloprávd až klamstiev. Umelo sa vytvárajú problémy, ktoré účelovo znervózňujú obyvateľov.“ Takto sa rozľútostil primátor Senice pred pár dňami na svojom fejsbúkovom profile. Vôbec to neberiem osobne – naopak. Viem však, že píše [...]

Keď berieme prácu „našim“ a dávame ju cudzím

26.06.2022

Ak mám byť priamy, ale za to slušný, tak postoj primátora Senice v téme o ktorej idem písať, je macošský. Správa sa totiž macošsky k vlastným obyvateľom, lebo mesto Senica berie prácu nám domácim Seničanom a dáva ju Žilinčanom. Koľko „slávy“ to bolo, keď sa začala aktuálna sezóna kosenia a orezávania. Veľké očakávania, vznešené predpoklady [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Adam Jakubáč

Zaujímam sa o to kde žijem a ako žijem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 13097x
Priemerná čítanosť článkov: 3274x

Autor blogu

Kategórie